donderdag 26 april 2012

Oneerlijke concurrentie


Gisteren, dinsdag 24 april, konden de Veldegemnaars genieten van een info-avond over het gevoerde gemeentebeleid en de plannen voor de toekomst. Er moest veel volk op afkomen en dus had iedere Veldegemnaar een veelkleurige uitnodiging ontvangen met de belofte van een hapje en een drankje. Een verbloeming dus van een kiesmeeting waarbij het nieuwe programma van de huidige meerderheid werd voorgesteld onder de mom van informatie en waarbij deze goed-nieuws-show betaald werd vanuit de gemeentekas. Dat is dus nog straffer dan vroeger waarbij de dorpsbrouwer als kandidaat-burgemeester een gratis vat gaf om stemmen te kopen; hij betaalde tenminste nog zelf voor het gratis vat dat hij wegschonk.

Ik schitterde er door mijn afwezigheid. Uit principe. Het zou toch niet mogen dat de gemeente concurreert met een belangrijke, lang aangekondigde activiteit van een lokale vereniging. Wat er aan bod kwam, was nogal eens van het type “te weinig en te laat”.

De gemeentegrens: Torhout begint waar de weg reeds jaren verbreed is.
Een voorbeeld : de Rembertstraat. Dit moest al lang prioriteit zijn. De harde bewijzen hiervoor zijn reeds meer dan vijf jaar oud. Een jonge studente heeft toen een aanrijding amper overleefd. Na jaren intensieve revalidatie is zij nog steeds niet volledig hersteld. De Rembertstraat is nu al maanden onderbroken door de werken op het Torhoutse grondgebied. Zedelgem hoefde zelfs niet te wachten op deze werken om de Rembertstraat aan te pakken. In Torhout zijn er al jaren uitwijkstroken vanaf de gemeentegrens. Deze kunnen gemakkelijk omgevormd worden tot een apart fietspad. Ons Zedelgems gemeentebestuur zat er bij en keek er naar. De plaatselijke weg van Veldegem-kerk naar Torhout zal nog maar weer eens zoveel maanden openliggen.

Toevallig of gewild toevallig viel deze avond samen met een van de belangrijkste avonden van het lustrumjaar 75 jaar Davidsfonds Veldegem. We hadden immers voor de vierde keer al de heer H. Maertens te gast. Hans Maertens was voorheen hoofdredacteur en CEO bij De Tijd en manager bij Roularta (Kanaal Z, Knack, Trends) en vandaag algemeen directeur VOKA-West-Vlaanderen. De avond was reeds aangekondigd in het jaarprogramma. H. Maertens had het over de toekomst van onze Sociale Zekerheid en meer specifiek over de betaalbaarheid van onze pensioenen. De uitgaven van de Sociale Zekerheid worden slechts gedeeltelijk gedekt door de inkomsten eruit. We zijn reeds wereldkampioen op het betalen van belastingen en de bevolkingsevolutie zorgt ervoor dat er onvoldoende nieuwe werknemers zijn op de oudere die met pensioen gaan te vervangen. Langer werken is dus noodzakelijk. Eigenlijk wordt er tot op heden ook door de overheid slechts weinig gedaan op dit probleem aan te pakken : eigenlijk is de Sociale Zekerheid niet meer echt sociaal en zeker niet zeker.

Vandaag werd in de recenste publicatie van de OESO (http://www.oecd.org/document/0,3746,en_21571361_44315115_50165640_1_1_1_1,00.html) bevestigd dat Belgiƫ KAMPIOEN is in het heffen van belastingen.
Aanvulling 5 augustus 2012: Vandaag publiceerde Knack de nieuwste cijfers (http://trends.knack.be/economie/nieuws/beleid/belgie-haalt-gouden-medaille-voor-meeste-belastingdruk/article-4000158364347.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-04%2F08%2F2012&utm_campaign=Newsletter-Site-Knack-NL-nl) : "Een werkgever in ons land geeft 2,45 euro uit om zijn werknemer 1 euro netto te laten verdienen. Het werkelijke belastingspercentage komt in ons land uit op 59,2 pct (btw-lasten inbegrepen). Het gemiddelde in de Europese Unie bedraagt 44,89 pct." Het cijfer van ca. 55% is dus gestegen naar ca. 60 %. Hoorden we recent niet de zegekreten van de regering dat ze goed bezig zijn ?
Dat de gemeente juist deze dag koos voor hun vergadering is eigenaardig. Men hield geen rekening met wat er al sedert maanden vast lag die dag voor Veldegem of men koos die dag omdat men dit onderwerp wou boycotten. In ieder geval is dit een zoveelste illustratie van ons gemeentebeleid: geen respect en geen inspraak.

vrijdag 6 april 2012

Andersvaliden: te verwaarlozen ...


De belangrijkste Zedelgemse andersvaliden hebben een naam gekregen, Grint en Gehaksel.
Met veel poeha werd enkele weken terug aangekondigd dat het parkeerprobleem van Zedelgem-dorp definitief opgelost is: er zijn enkele nieuwe parkings waarvan de grootste achter de school ligt. Deze laatste telt immers 70 plaatsen, waarvan twee voor andersvaliden en daarnaast nog enkele parkeerplaatsen voor de politie.
We zijn even ter plaatse geweest en wat we zagen was triestig. Oh ja de parkeerplaatsen zelf zullen ruim en mooi zijn en ze kunnen nu al gebruikt worden, daar gaat het niet om. 
De aannemer die echter het materiaal leverde voor de afwerking heeft dit echter doodleuk neergekieperd op de parkeerplaatsen voor andersvaliden. Eentje word gebruikt voor grint en het andere voor gehaksel.
Blijkbaar vond niemand het nodig om de aannemer hierop te wijzen en hem te verplichten om deze plaatsen vrij te houden of terug vrij te maken. Het argument dat dit maar een tijdelijk probleem snijd geen hout : je wagen parkeren op de parkeerplaats van een andersvalide vormt ook 'maar' een tijdelijk probleem. Dat doe je niet ! En terecht krijg je een boete als het wel doet !
En ja, hiermee illustreert de gemeente eens te meer haar (parkeer)beleid : te weinig doordacht, te weinig aandacht voor de echte problemen, te weinig respect voor de burgers.