zondag 23 november 2014

Twitterbericht beschuldigt onterecht!

Feit of fictie: De N-VA houdt stellingen en uitspraken van politici, journalisten en anderen tegen het licht en checkt het waarheidsgehalte ervan.” (www.n-va.be)

Deze rubriek uit onze algemene website was het eerste dat bij me opkwam toen ik de voorbije week onderstaand twitterbericht van #Zillehem ontving. Deze tweet is immers gebaseerd op deels halve, deels foutieve informatie. Wat staat er letterlijk en waar zitten de (foutieve) nuances?

Gemeenteraadszitting #Zedelgem in november niet nodig. Met dreiging indienen 3 vragen dwingt @Jefboga (#NVA) er alsnog één af. 1/2

Weetje: gemeenteraadszitting #Zedelgem kost € 4.000 a. zitpenningen. 4.000 onnodige euro's door neus bevolking dankzij @Jefboga (#NVA)! 2/2

Het CBS (College van Burgemeester en Schepenen) besliste een goede week terug om de voorziene gemeenteraad eind november af te lassen, officieel wegens overbodig, maar kwam later op zijn beslissing terug.
Waarom heeft men ze dan afgelast en waarom kwam men terug op dit besluit? Laten we even de argumenten pro en contra afgelasting op een rijtje zetten.
  1. Er komt nog een zitting op 18 december, het vereiste minimum aantal zittingen wordt bereikt zonder deze van 27 november maar er zijn andere redenen die meer doorwegen:
  2. De gemeenteraad zou vervangen worden door een informele gemeenteraad over het toekomstige Sociaal Huis. Voor het gemeente- en OCMW-personeel was er al een informatieve vergadering over de toekomstige samenwerking en over het nieuwe Sociaal Huis en werd dit inmiddels ook gepubliceerd in het personeelsblad. Het wordt dus moeilijk om dit punt nog uit te stellen tot de gemeenteraadszitting van december. Daarbij komt nog dat de verklaringen van de schepen hierover in de pers niet overeenkomen met vroegere beslissingen van de gemeenteraad. Met een informele gemeenteraad, waar dus geen stemming mogelijk is, wou men proberen om dit probleem te omzeilen.
  3. November tot half december is extra druk door de informatieronde over het gemeentelijk beleid in de vijf woonkernen. Dit kon niet meer uitgesteld worden gezien de nakende burgemeesterswissel (kon natuurlijk wel, maar …). Het gevolg is dat het voor sommige schepenen drukke dagen zijn en een afgelasting voor hen welkom zou zijn.

    Anderzijds vormt de datum van 18 december voor de volgende vergadering een probleem en zou leiden tot onwettige situaties.
  4. Drie intercommunales (IVBO, Finiwo en WVI) hebben binnenkort een algemene vergadering (12 en 17 december). De gemeentelijke vertegenwoordigers moeten opnieuw aangeduid worden in toepassing van het decreet over de intergemeentelijke samenwerking (6 juli 2001).
  5. En ja dan is er ook nog mijn schriftelijke vraag naar het verslag van de vertegenwoordigers van de gemeente in de samenwerkingsverbanden over de uitoefening van het mandaat en toelichting over het beleid van de vereniging, bewust gevraagd in de voorlaatste gemeenteraadszitting van de huidige burgemeester in die functie. Hoewel dit voor de meeste verenigingen in deze twee jaar nog nooit plaats vond (en we hebben hieraan meermaals herinnerd) legt hetzelfde decreet deze informatieplicht op, 'minstens tweemaal per jaar'. De vraag is zou overbodig moeten zijn want het gaat om een wettelijke verplichting.
    Toen vorig jaar een raadslid van de meerderheid tijdelijk ontslag nam om professionele redenen met verhuis naar buitenland hebben we uitleg gevraagd over zijn mandaten in de intergemeentelijke  samenwerkingsverbanden. We kregen leuk te horen dat hij zijn 'papieren thuis vergeten was' en niets te melden had. Pas na onze opmerking hoe het zat met de opname van deze vereniging in een andere (fusie omwille van schaalgrootte), herinnerde hij zich iets over de fusiegesprekken. Dus als iemand zijn papieren vergeten is of toevallig ziek (niet ironisch bedoeld want er is een beginnende griepepidemie), dan kan dit nog recht gezet worden in december. Ik ben ervan overtuigd dat onze burgemeester zijn burgemeesterschap niet wenst af te sluiten met een gefundeerde klacht over het niet nakomen van de wettelijke verplichtingen van zijn mandaat.

Heb ik dan een gemeenteraadszitting afgedwongen of kunnen afdwingen? Natuurlijk niet want voor een zitting niet op vraag van het Schepencollege moet de aanvraag ondertekend zijn door een derde van de raadsleden en moet ze een gedetailleerd agendapunt bevatten waarover moet gestemd worden. Als leider van de grootste oppositiefractie heb ik in naam van alle oppositieraadsleden een brief gestuurd naar de secretaris en de voorzitter van de gemeenteraad met de vraag om de zitting te laten doorgaan en hierbij mijn vraag i.v.m. de samenwerkingsverbanden toegevoegd. Ik heb het wel overwogen om in overleg met de andere oppositiefracties een ondertekende aanvraag te richten en te zorgen voor een agenda met punten waarbij er een beslissing nodig was. Ik wens in alle openbaarheid geïnformeerd te worden over onze samenwerkingsverbanden: Wat doen ze voor onze gemeenschap? Hoe doen ze het? Wat is het resultaat? Hoe gaan ze om met onze centen? ... De bevolking heeft recht op deze antwoorden. Jammer dat we ze, gezien de wettelijke verplichting, niet spontaan krijgen en daarvoor eventueel een extra gemeenteraad zouden moeten inlassen.



De kostprijs van een gemeenteraad bedraagt voor de presentiegelden inderdaad bijna 4000 euro (als iedereen aanwezig is) en hiervan gaat het grootste deel naar de meerderheid. Gezien bovenstaande is de bewering dat ik de Zedelgemse bevolking deze extra kost 'door de neus zou geboord hebben' een ongeloofwaardige en onjuiste beschuldiging. Al bij de eerste zitting heb ik voorgesteld om het met minstens één schepen minder te doen dan het maximum voor een gemeente van 20 tot 30.000 inwoners. Dan hebben we het over een maandelijkse uitgave ongeveer gelijk aan de presentiegelden van een zitting, 72 maanden lang. Voorwaar een hele besparing maar afgewezen door de meerderheid. Integendeel, de meerderheid zorgde zelfs nog voor een extra raadslid.

vrijdag 5 september 2014

Stroomonderbrekingen

Het nationale stroombeleid van de vorige regeringen beperkte zich tot vermindering van capaciteit (sluiten van centrales, kernuitstap). Er kwamen beperkte alternatieve productiepunten (voornamelijk windmolens en zonnepanelen, m.a.w. zonder continue productie). Het gevolg laat zich raden: stroomtekort tijdens koude winterdagen.

Grote stroomtekorten leiden tot een black-out, een algemene stroomuitval. Tijdens de dag bedraagt de kost van een black-out van een uur voor ons land ongeveer 120 miljoen euro (studie Federaal Planbureau maart 2014). Aanvullende capaciteit is nagenoeg onmogelijk voor de eerste jaren en dus blijven er twee alternatieve over: minder verbruiken en gecontroleerde stroomafsluiting.

Intussen is het plan bekend gemaakt: Zedelgem zit in zone 5 (wordt afgesloten na zone 6) met 226 van de 235 die zullen afgesloten worden, 9 Loppemse cabines (omgeving WZC Maartenshove ?) blijven gespaard. De gecontroleerde stroomafsluitingen zullen waarschijnlijk plaats vinden in de vooravond en zo'n twee of drie uur duren. Vooral op koude, windstille winterdagen is er dan een tekort: weinig alternatieve productie en veel verbruik voor verwarming, ook in Frankrijk waaruit we eventueel invoeren is er dan weinig overschot (veel huizen worden er elektrisch verwarmd).

Onze vraag voor een noodopvang per deelgemeente werd positief beantwoord vooral ook omdat het noodzakelijk is. Op die momenten is er geen openbare verlichting, geen verkeerslichten, spoorwegen zijn afgesloten en om hulp in te roepen, zal je je naar zo'n opvangcentrum dienen te begeven (geen werkende GSM-masten en de vaste telefoon loopt dikwijls via een ander elektrisch toestel zoals modem of telefooncentrale). Via een noodgenerator kan er voor een verwarmde plaats (sporthalle ?) gezorgd worden want ook een centrale verwarming op gas of stookolie valt uit bij stroomonderbreking. Via het politie-Astrid-systeem kan interventie aangevraagd worden. Ook mensen die omwille van hun medische conditie stroom nodig hebben (bv. aspiratieapparatuur) zullen daar opgevangen worden en het verwarmen van babyvoeding zal er mogelijk zijn.

Naast onze vragen over wat de gemeente zal doen, was er een algemene motie met de vraag naar een eerlijke spreiding van de hinder en een correcte vergoeding van de schade. Omdat er echter zoveel belangrijke zaken hier niet aan bod kwamen, wordt dit herwerkt tegen eind september en zullen dan ook de volgende punten die we aangehaald hebben aan bod komen.

Naast de bedrijven zal ook de gewone burger hinder of schade ondervinden. Daar dit het gevolg is van een keuze waarbij de ene burger afgesloten wordt om de andere vrij te stellen van de gevolgen van een black-out moet hiervoor een compensatie gebeuren. Deze compensatie moet los stan van het toekomstig vergoedingssysteem dat na vier uur onderbreking in werking treedt. De financiering ervan kan gebeuren via de megaboetes voor producenten die meer verkopen dat ze zelf produceren.

Een ander belangrijk aspect is dat iedereen tijdig moet verwittigd worden bij een afsluiting en voorafgaand reeds grondig geïnformeerd zijn over het noodplan. Waar moeten we naar toe, bij wie kan iemand met beperkte mobiliteit terecht, ... zijn vragen die al beantwoord moeten zijn als het noodplan in werking komt.

Daarnaast vragen wij dat de overheid een systeem opzet, zoals in Duitsland het geval is, waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt via alle noodgeneratoren. Hierbij zouden deze verplicht gebruikt worden op momenten van tekort en dit ook in de gebieden die vrijgesteld zijn van afschakeling.

Wat we nog niet aangekaart hebben maar wat zeker op de volgende raad aan bod komt: de overheid moet op momenten van tekort een verbod van stroomverbruik opleggen voor grootschalige recreatie. Hier de stroom afsluiten met risico op fatale accidenten en bv. in Brugge een ijspiste in open lucht of een verlicht reuzenrad, een verlichte kerstmarkt, een enorme kerstboom, is onverantwoord en sociaal onaanvaardbaar.




woensdag 13 augustus 2014

Vlaamse vlag vergeten ?

Op maandag 4 augustus passeerde ik aan het (voormalig) gemeentehuis van Veldegem en aan het gemeentehuis van Zedelgem.Bij beide wapperde de nationale driekleur, in zijn eentje. Toch raar, gezien een omzendbrief van de Vlaamse minister-president stelt dat bij officiële gebouwen steeds de Vlaamse vlag moet aan toegevoegd zijn. Hoeft dit niet voor Zedelgem ? En dus in de namiddag een brief geschreven:

Zedelgem, 4 augustus 2014

Geachte Heer Burgemeester,


Vandaag wordt in ons land de Eerste Wereldoorlog herdacht met een herdenkingsplechtigheid in Luik. Als eerbetoon aan de slachtoffers van de Grote Oorlog wordt ook gevraagd om vandaag de nationale vlag te hijsen aan de officiële gebouwen (brief van Minister Milquet P/Let14-18/Pav). Wij hadden graag gezien dat dit laatste ook bij ons zou gebeuren op een correcte, niet extremistische manier en dus door op zijn minst de Belgische én de Vlaamse vlag te hijsen.


Het zou van een extremitische visie getuigen indien dit zou gebeuren door alleen de Vlaamse vlag te hijsen. Het getuigt eveneens van een vorm van extremisme door alleen de federale vlag te hijsen omdat dit dan gebeurt op een manier die strijdig is met de geldende voorschriften. De voorschriften voor het bevlaggen zijn duidelijk weergegeven in de omzendbrief van Minister-president Kris Peeters, VR 2013/37 van 20 december 2013. Hierin lezen we in 3,1,1°, b : 'De Vlaamse vlag moet ook uitgehangen worden op dezelfde data en onder dezelfde voorwaarden als de Belgische en Europese vlag.' en in punt c) 'Ten slotte moet de Vlaamse vlag gehesen worden aan openbare gebouwen telkens als de Belgische of de Europese vlag wordt gehesen' (vetjes en onderstrepen overgenomen uit de rondzendbrief).


Wij hopen dat u onmiddellijk de nodige maatregelen neemt om deze fout recht te zetten en uw kartelgenoten (CD&V) dus niet verder schoffeert door de ministeriële rondzendbrief van de heer Peeters zomaar naast u neer te leggen.

Met vriendelijke groeten,

Jef Bogaert,
fractieleider N-VA-Zedelgem


Enkele dagen later kreeg ik het antwoord dat 'de Vlaamse Leeuw wel degelijk (was) gehesen aan de voorkant van het gemeentehuis, waar de officiële bevlagging van de gemeente gebeurt.' en nadien nog deze toelichting over mijn foto 'dit is niet de officiële vlaggenmast, die zich aan de voorkant van het oud gemeentehuis bevindt'.

Ik heb in mijn brief inderdaad niet verwezen naar andere gebouwen, noch naar het Veldegemse, noch naar het Zedelgemse voormalige gemeentehuis maar toch vind ik de uitleg bizar. De officiële vlaggenmast zou dus bij een gebouw staan in dezelfde omgeving maar op een ander adres. Moet de Zedelgemse gemeenschap dan miljoenen euro's ophoesten voor een officieel nieuw gemeentehuis waarvan de rijkelijk betaalde architecten vergeten hebben dat deze dient voorzien te zijn van een vlaggenmast. En ja, als het gaat om twee afzonderlijke officiële gebouwen (want ze staan én los van elkaar én op een ander adres) dan is er wel iets mis, zoals trouwens ook op andere deelgemeenten.




zondag 15 juni 2014

Amaat Vyncke, een memorabele Zedelgemnaar

Oef, Amaat Vyncke laat me eindelijk wat op adem komen. Bijna een jaar lang kwam hij dagelijks op bezoek, dagelijks een uurtje of langer mijn aandacht opeisen. Deze voormiddag hadden we immers in Loppem de uitreiking van de Ratte Vynckeprijs aan Liliane Devooght voor haar inspanningen voor de wezen in Ruanda en Burundi, dus ongeveer de streek waar Vyncke zelf werkzaam was. Brecht Vermeulen, nieuwe volksvertegenwoordiger voor N-VA en oud-student van het Klein Seminarie was onze eregast. Deze namiddag was de laatste dag van de tentoonstelling in het gemeentehuis. 
Deze tentoonstelling 'Zedelgems Kuifje in Congo' liep gedurende een maand, aansluitend op de voorstelling van mijn boek 'Amaat Vyncke (1850-1888), Zedelgems zoeaaf, blauwvoet-studentenleider en Witte Pater'.


Het begon enkele maanden enkele maanden voor de 125ste verjaardag van zijn overlijden (17 oktober 1888). Amaat 'Ratte' Vyncke is de meest memorabele Zedelgemnaar die we ooit gekend hebben en toch was onze gemeentelijke overheid hem bijna vergeten.

Doet dit etiket u twijfelen ? Laten we dan maar even kijken wat hij presteerde in dit leven dat eindigde op 38-jarige leeftijd. Hij was amper 17 jaar toen hij zijn studies onderbrak om twee jaar te dienen als vrijwilliger in het leger van paus IX en als pauselijk zoeaaf de pauselijke staat te beschermen. Bij zijn terugkeer bouwde hij in het Klein Seminarie in Roeselare de zoeaven-studentenvereniging uit die bleef bestaan tot 1960. Hij was ook medeoprichter van de West-Vlaamse Pauselijke Soldatenmaatschappij. Via deze 'oud-strijdersvereniging' heeft hij leden opgeroepen om hun leven in dienst te stellen van Witte Paters die naar equatoriaal Afrika trokken en deze militair te beschermen. Een hachelijk onderneming want de meeste van die vrijwilligers, denken we maar aan de Tieltse zoeaven D'Hoop, Van Oost en Loosveldt die allen overleden binnen de twee jaar na hun vertrek uit Algiers.

Tijdens zijn priesteropleiding in Brugge, stichtte hij de 'Vlaamse Vlagge', een studententijdschrift dat tot de jaren dertig een belangrijke rol speelde in het Vlaamse bewustzijn van de studenten. Toen het publiceren verboden werd door de bisschop, werd de Swyghende Eede opgericht die later zijn 'Brieven van een Vlaamse missionaris' uitgaf en zo enorm bijgedragen heeft tot het beeld dat wij hier hadden over Centraal Afrika eind 19de eeuw.

Hij werd onderpastoor in Dudzele en toverde de slapende parochie uit tot een centrum met een bruisend sociaal leven. Vyncke zorgde immers voor de oprichting van de Cistjes die op hun beurt de basis vormden van de harmonie die vandaag de oudste nog spelende harmonie is van Brugge. Er kwamen nog enkele andere verenigingen en hij speelde een cruciale rol in de schoolstrijd : de nieuwe school van Dudzele kon al openen tegen de dag dat de zogenaamde 'ongelukswet' in voege trad.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Via zijn engagement om het schuldenprobleem van zijn ouders op te lossen en met steun van de Witte Paters, kon hij bisschop Faict overtuigen om zelf naar Afrika te mogen gaan als Witte Pater. Hij wist beter dan wie ook dat die keuze ook een doodvonnis betekende: die daar ging had gemiddeld nog een kleine vijf jaar te leven.
Hij kreeg de gunst om vooraf nog terug te keren om in Rijsel een apostolische school op te richten en kwam in gezelschap van Charles Faraghit. Charles was als kind gevangen genomen door slavenhandelaars en daardoor wees geworden maar kwam uiteindelijk bij de Witte Paters terecht. Hij heeft dan in Malta een opleiding genoten tot dokter-catechist. Samen met Vyncke speelde hij hier in 1888 in Brussel een rol bij de oprichting van de Belgische Anti-Slavernijbeweging.

Vyncke zelf trok in 1883 naar de 'Grote Meren' om er de missiepost Kibanga (Tanganyikameer) uit te bouwen. Hij was er het manusje-van-alles : verantwoordelijke voor de opvoeding enkele honderden wezen, horlogehersteller, 'professor', … Hij zorgde er voor een spraakkunst en een woordenboek van de lokale talen waarvan hij wou dat men deze zou gebruiken i.p.v. het swahili. Hij was er de eerste die in Centraal Afrika een pokkenvaccinatie deed bij de gewone bevolking. Hij zorgde er voor de eerste foto's van de streek. Hij ging effectief zelf discussiëren bij de slavenhandelaar die met zo'n 300 soldaten mensen kwam roven op het domein van de missie. Hij onderhandelde mee bij de overname van de posten Mpala en Karema, de forten van de maatschappij van Leopold II, door de Witte Paters. In 1888 verloor hij de strijd tegen malaria en was dus de eerste Belgische missionaris die overleed op het grondgebied van Congo-Vrijstaat. Kortom iemand die door zijn inzet voor de meest kwetsbare mensen, de geschiedenis echt beïnvloed heeft.



maandag 20 januari 2014

Uw geld of uw leven ?

In Zedelgem bedragen de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing, respectievelijk 8,0% en 1.500 sedert jaren. Hiermee zitten de belasting dan ook al lang 10% boven gelijkaardige gemeenten, 7,3% en 1.339 voor het jaar 2013. Onze meerderheid ging dan ook overal victorie kraaien dat er hiervan geen verhoging wordt voorzien.
Dat zou er nog aan ontbreken.

De manier waarop men dit wenst te realiseren doet ons eerder huiveren. We beseffen allemaal dat het zorgproject (rustoord, dagcentra, …) veel geld kost. Gezien de enorme achterstand, want Zedelgem heeft bv. maar een derde van het aantal rusthuisbedden, in vergelijking met de rest van Vlaanderen, zijn deze investeringen meer dan nodig. Toch kan men het niet laten om ook nog enkele miljoenen euro's te voorzien voor luxeprojecten.


De oplossing van deze meerderheid: lenen zoveel men kan want de toekomstige generaties zullen het wel ophoesten. Zo zien we dat de netto leningsuitgaven 1,4 miljoen euro bedragen voor 2014, met een verwachte jaarlijkse stijging tot 2,7 miljoen voor de start van de volgende legislatuur. Zelfs een kleine tegenvaller resulteert er dan in dat deze hypotheek op de toekomst verdubbeld wordt.



Zelfs hiermee verkrijgt men nog geen evenwicht en dus wacht ons nog een sterke stijging van de retributies, de bijdragen dus, die we allen betalen op de diensten, aangeboden worden door de gemeente bv. de huisvuilzakken +50%. Vervolgens komt dan ook nog het afschaffen van subsidies, zoals bij milieusparende investeringen, en ook het behoud van contraproductieve belastingen.