zondag 5 februari 2012

Allo, sneeuwfoon, allo, allo ...


Eind oktober reageerden we met N-VA-Zedelgem op het gladheidsbestrijdingsplan van onze gemeente. Schepen Haesaert had op vragen hierover in de gemeenteraad alleen iets verteld over de strooiproblematiek van de wegen en de fietspaden en niets over de andere facetten. Er waren ook geen aanvullingen vanuit de rest van de CD&V-fractie, ... Over wat met de mensen met verminderde mobiliteit en over het sneeuw- en ijsvrij maken van bushaltes geen woord.

Daarom vroegen we in onze open brief (gladheidsbestrijding: open brief voor een menselijke benadering) dat ook deze problemen, die met name juist een groter risico vormen voor zwakkeren, aan te pakken. Dit 'groter risico voor de zwakkeren' moet je zelfs letterlijk nemen want het valrisico neem sterk toe bij het ouder worden, het risico op een fractuur neemt zelfs exponentieel toe (door osteoporose) en een heupfractuur op hogere leeftijd betekent 1 kans op 4 om binnen het jaar te overlijden.

Op onze onze brief was er enkele dagen later al een geruststellende reactie van de fractieleider van CD&V en van de voorzitter van het OCMW (zie mijn blogbijdrage van oktober 2011). Het strooien was meer uitgebreid dan vroeger, men had vorig jaar al beslist dat er een 'sneeuwfoon' zou komen onder de hoede van het OCMW, de oprichting en modaliteiten ervan waren al goedgekeurd in de OCMW-raad, men zou de week erop hieromtrent de bevolking informeren. Kortom alles opgelost, 'ik kan u geruststellen' stond er zelfs letterlijk in het antwoord.


Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven. Mijn verdere reactie beperkte er zich toe te melden dat ik op tegen het einde van die week nog niets vond op de OCMW-website en dat ik hoopte dat de telefoon er zou komen voordat er slachtoffers zouden vallen. Kort daarop kregen we in de pers wel de melding dat de sneeuwtelefoon een feit was. Jammer dat die alleen in de kantooruren bemand was en dat het ruimen van de sneeuw en gladheid waarschijnlijk ook beperkt is tot de gewone werkweek. Bijkomend probleem de onbemande haltes van het openbaar vervoer zullen waarschijnlijk ook zelf moeten bellen. Weet men dan niet dat veilige bushaltes bijdragen tot de verkeersveiligheid ?

Vandaag, zondag 5 februari vierden we in 't Lokaal (Lokaalstraat, Veldegem) de 75ste verjaardag van het Davidsfonds Veldegem met een prachtig ontbijt, enkele toespraken, o.a. van de nationale voorzitter en een mooie receptie aangeboden door onze gemeente. De sneeuw was twee dagen terug gevallen maar van de gladheidsbestrijding was echter weinig te merken nabij de feestzaal, de gevolgen van de val van een van gasten (een actieve 65+er) beperkten zich gelukkig tot wat pijn en blauwe plekken. De bushaltes van de Koning Albertstraat (ter hoogte van de Veldbeek) waar we passeerden waren ook flink besneeuwd en niet geruimd.

Graag beterschap gezien en zoals we vroegen, voor er slachtoffers vallen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten