woensdag 22 februari 2012

Oneigenlijk gebruik


Er heerst nervositeit en onzekerheid bij de huidige meerderheid. Deze stelt zich terecht de vraag welke impact er zal uitgaan van N-VA als nieuwe partij in het Zedelgemse politieke landschap. Zal N-VA er de oorzaak van zijn dat de comfortabele meerderheid op de helling komt te staan ?

De zenuwachtige reacties liegen er niet om. Men zet een tandje bij om de Zedelgemnaar te overtuigen dat men een voorbeeldig beleid heeft gevoerd. Maar hier faalt men dan ook. Men laat namelijk de Zedelgemse belastingsbetaler opdraaien voor de kosten van de 'mooie schijn'-actie of men doet dingen die men niet toelaat aan andere partijen.

Twee recente voorbeelden :
Enkele weken terug vroeg een Zedelgemse partij om het gemeentehuis te mogen gebruiken voor een voorstelling. Dit werd terecht afgewezen en er werd een degelijk alternatief voorgesteld. Het gemeentehuis heeft openbare en onpartijdige dienstverlening als voornaamste opdracht en is daarom minder aangewezen voor partijpolitieke activiteiten. Onze gemeente beschikt over meer dan voldoende plaatsen voor het organiseren van een stijlvolle activiteit of een verzorgde persconferentie en dit aan betaalbare prijzen. Zo werd recent nog een grote som geïnvesteerd in de aankoop van de tentoonstellingsruimte van de vroegere Loppemse Kunsthalle. De ruimte is er blijkbaar zo groot dat men nu ook beslist heeft dat er een schrobzuigmachine moet aangekocht worden voor de schoonmaak ervan. Naast de aankoopsom mogen we dus rekenen op nog enkele tienduizenden euro extra kosten voor dit luxe project GlaZ, een totaal kostenplaatje van ruim 300.000 euro.

Geen probleem voor mij dat men er hier een andere visie op na houdt, dat men democratisch beslist om ook het gemeentehuis ter beschikking te stellen voor partijpolitieke activiteiten, met of zonder publiek karakter of voor iedereen die iets wil organiseren buiten de gewone kantooruren. Wel stel ik me dan wel de vraag waarom men dan zoveel geïnvesteerd heeft in de Loppemse Kunsthalle. Wat echter niet kan, is dat de toelating om het gemeentehuis te gebruiken afhangt van de politieke kleur, van het feit of de partij die het wenst te gebruiken tot de meerderheid (dan wel) of tot de oppositie behoort (dan niet). En zo ziet het er jammer genoeg naar uit nu de meerderheid gekozen heeft om haar nieuw kartel voor te stellen op de trappen van het gemeentehuis, alsof ze allen de nieuwe verkozenen zijn. Eerst de verkiezingen afwachten graag.

Het tweede voorbeeld betreft de roadshow vanwege de gemeenteraad. Nu de verkiezingen naderen is men tot het besef gekomen dat men in deze legislatuur weinig of niet naar de mensen geluisterd heeft. Daarom wil men op zijn diefjes dit enkele maanden voor de verkiezingen herstellen door het organiseren van inspraakavonden op de verschillende deelgemeenten. Vlug even kijken wat men al jaren verwaarloosd heeft. Indien mogelijk dit vlug oplossen tegen de verkiezingen of hiervan een verkiezingsbelofte maken. Zo wil men de indruk geven dat er (eindelijk) toch geluisterd wordt. Daar dit nu pas gebeurt, wijst er echter op dat het inspraak niet het echte doel is maar dat het gaat om verkiezingspromotie op kosten van de Zedelgemse belastingsbetaler. Misschien wordt het ook tijd dat men zich eens bezint of dit oneigenlijk gebruik van belastingsgeld wel kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten