maandag 21 mei 2012

Wandelpad Westhille : bekroning van een failliet beleid ?


Vandaag, zondag 20 mei werd het wandelpad Westhille officieel ingewandeld. Deze feestelijke inwandeling werd goed voorbereid. Alle inwoners uit de ruime omgeving kregen een mooie uitnodiging in de bus. Verzamelen om 10 uur, welkomstwoord door de burgemeester en openingswoord door de verantwoordelijke schepen, inwandeling en om 11 uur een mooie receptie met een drankje en lekkere barbecue-hapjes aangeboden door het gemeentebestuur.



Toch was er iets tekort. De inwoners uit de onmiddellijke omgeving waren maar matig enthousiast en eigenlijk ook ondervertegenwoordigd. De reden ligt voor de hand : hier hebben een duidelijk voorbeeld van een façade die prachtig oogt (het wandelpad) maar een miskleun is van hoe het tot stand kwam. 

Eerst en vooral moest het al tientallen jaren gerealiseerd zijn maar werd steeds op de lange baan geschoven en toevallig enkele maanden voor de nieuwe verkiezingen is het klaar. Dat is nog het allerminste.

De aanpalende bewoners worden verschillend behandeld. Sommige hebben geluk, zij krijgen een deel van de groenzone al jaren als een uitbreiding van hun tuin, gratis en vrijgesteld van belasting. Zij hebben echter wel rechtsonzekerheid rond deze grond. Anderen hebben deze vele jaren mogen gebruiken als uitbreiding van hun tuin, bij navraag werd hen zelfs beloofd dat dit nooit zou wijzigen: zij hebben het als een goede huisvader mooi aangelegd en goed onderhouden maar moesten er nu afstand van doen, zonder enige vergoeding voor de kosten die er gedaan werden of die deze verandering met zich meebrengt (bv. een nieuwe omheining). Gelukkig voor de gemeente dat het niet om landbouwers gaat want die zijn vertrouwt met het begrip “praizij”. Tenslotte nog zij die het gedeelte van de groenzone die niet nodig was voor een pad aangekocht hebben ; zij hebben ook steeds belastingen betaald op hun aankoop. Deze verschillen zorgen ervoor dat niemand zich goed voelt in de confrontatie met de buren over dit onderwerp. Waar het de taak is van de gemeente om te zorgen dat een buurt zich goed voelt in gemeenschap, zorgt onze Zedelgems bestuur ervoor dat die mensen zich ongemakkelijk voelen bij mekaar. Het resultaat hebben we vandaag gezien, een matige opkomst van de mensen van de Westhille zelf.

Misschien zijn er ook wel mensen die zien dat het vandaag mooi oogt. Vandaag ja, maar de vraag stelt zich of het zo zal blijven. Onze groendienst, die prachtig werk levert, is onderbemand en kan nu het vele werk dat er al is, amper aan. Zal dit pad dan goed onderhouden worden ?

En ja, misschien kwam het ook een beetje door de overvloed aan gemeentelijke recepties. Dit jaar zijn er verkiezingen en dus organiseert de gemeente een veelvoud aan recepties. Een beetje zoals het “Brood en Spelen” bij de oude Romeinen die hiermee ook ten onder gingen. De mensen beseffen maar al te goed dat die vele recepties moeten betaald worden met hun belastingen. Zo'n overvloed wijst eerder op het kunstmatig scheppen van een sfeer van “zie eens hoe goed wij het doen” of “zie hoe goed wij naar u willen luisteren” en op de afwezigheid van goed bestuur en echte inspraak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten