maandag 7 december 2015

Laatste rustplaats *****

Zo'n twee jaar terug hebben we het er al eens over gehad in dit blog. De belastingen in Zedelgem behoren tot de hoogste van de streek, zowel voor de aanvullende personenbelasting (8,0%) als voor de gemeentelijke opcentiemen (1 500). Waar men nu extra in graait, zijn de 'retributies', de bijdrage van de burger voor de diensten die nodig zijn en die alleen door de gemeente geleverd worden. Sommige retributies zijn soms meer dan verdubbeld. Zelfs dan nog gaan we in Zedelgem naar een verdubbeling van jaarlijkse leningslast, nog jaren lang af te betalen.
Dit voorjaar werd de prijs van de laatste rustplaats 'aangepast'. Men had het mooi verpakt: de nieuwe prijzen vergeleken met een (geforceerde) selectie van prijzen in andere gemeenten (in de omgeving als het paste, veraf als het slechter uitkwam dan in de buurgemeenten) en zo kwamen we er natuurlijk goed uit. In onze repliek hebben we vergeleken met buurgemeenten en we kwamen er slecht uit. Ik formuleerde het op een illustratieve manier met een slachtkip: zelfs na onze dood, kan de meerderheid het niet laten om ons te pluimen. Mooi geïllustreerd want ik had mijn gepluimd piepkuiken bij in de raad, tot algemene hilariteit.
Vergelijken is niet zo eenvoudig want de looptijd van de concessies verschilt nogal. Dit probleem werd enkele weken terug opgelost door de journalisten van Het Laatste Nieuws. In het artikel 'Laatste rustplaats goedkoopst in Beernem' (24 oktober 2015, editie Oostkust p.44) verscheen een overzichtelijke vergelijking van de regio (11 gemeenten), voor een concessie van 20 jaar of omgerekend naar 20 jaar, een vergelijking waarin zelfs het dure Knokke-Heist is opgenomen.

Onze opmerkingen worden hierin meer dan bevestigd. Voor het begraven in volle grond betaalt men in Zedelgem een gemiddelde prijs; van de 11 gemeenten in de vergelijking zijn er vier goedkoper. Voor de andere vormen scoren we echter ronduit slecht. Zo zijn we in de vergelijking de tweede duurste voor een grafkelder, voor het bijzetten in het urnenveld of in het columbarium. Dus ja, voor het betalen van luxeprojecten in Zedelgem worden we na onze dood nog eens extra gepluimd. Zedelgem zorgt voor een 'vijf sterren' laatste rustplaats, toch wat de prijs betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten