donderdag 23 augustus 2018

't Oud Hof, de zoveelste sloop van ons erfgoed.


Op 23 augustus 2018 stond o.a. ‘Openbare werken – Lasten verkaveling Halfuurdreef 28 – beslissing’ op de agenda van de gemeenteraad. Er komen drie koppelwoningen maar over wat er verdwijnt zwijgt men discreet, alsof het zou gaan om een stuk land dat al jaren wacht op bebouwing.

Het betreft de verkaveling van een hoeve in de Halfuurdreef die direct aansluit aan bij de nieuwe verkaveling aan het Ludovicus Vandendriesscheplein, in vogelvlucht op zo’n 200 meter van de boomkwekerij in de Hoogveldstraat waarover in de gemeenteraad al menige keer gediscussieerd werd.

Burgemeester Ludovicus Vandendriessche en landbouwer Jozef Verkeyn, die er bijna heel zijn leven woonde en als eeuweling zoveel keren gelauwerd werd met een receptie aangeboden door de gemeente, zullen zich waarschijnlijk in hungraf omgedraaid hebben toen het schepencollege de beslissing nam om deze hoeve te laten slopen, deze hoeve die één van de mooiste hoeven van Veldegem is.
't Oud Hof, Halfuurdreef 28, Veldegem (foto: Inventaris Onroerend Erfgoed, ©Vlaamse Gemeenschap)


De hoeve werd opgetrokken halfweg de 19de eeuw. Ze draagt de naam ‘t Oud Hof en heeft op de nok van het huis een dakruiter met klok, typisch voor de oude hoeven van onze streek: niemand had een horloge en als de klok geluid werd, was het tijd om terug naar de hoeve te te komen voor de maaltijd. Door deze nieuwe verkaveling verdwijnt de historische context van deze hoeve maar het blijft wel een bouwkundig relict, een vastgesteld bouwkundig erfgoed met belangrijke erfgoedwaarde.

De hoeve behoort tot het ‘vastgesteld bouwkundig erfgoed’ van Zedelgem. Het is inderdaad zo dat het niet meer de dienst onroerend erfgoed is maar het College van Burgemeester en Schepenen dat beslist of dit gebouw al dan niet mag gesloopt worden. Voor een gebouw opgenomen in de ‘vastgestelde Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed’ zijn er hiervoor strikte criteria. Ik heb er ernstig mijn twijfels over dat deze wettelijke bepaling, dit voorjaar gepubliceerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed, hier werd nageleefd. Twijfels die versterkt worden door het feit dat de klachten die hierover werden ingediend, nog steeds niet werden beantwoord. Ik heb dan ook gevraagd in de gemeenteraad welke criteria gehanteerd werden voor het toekennen van de sloopvergunning.

Het lijkt er op dat deze meerderheid, nu ze recent zelf de bevoegdheid kreeg om een sloopaanvraag te beoordelen, een grote inspanning doet om in deze legislatuur op iedere deelgemeente minstens één vastgesteld bouwkundig erfgoed met de grond gelijk te maken. Recente voorbeelden zijn het vroegere gemeentehuis van Zedelgem dat moest wijken voor de nieuwe uitbreiding of de Villa Stuivenberghe in Loppem, de directeurswoning dus van de peetvader de aannemers Verhaeghe of in Aartrijke het huis Vandewalle met zijn historische boomgaard en dat samen met de brouwerij De Leeuw en de directeurswoning van de brouwerij een drie-eenheid vormde, een complex waar de gemeente heel veel belastingsgeld in pompte. Deze laatste afbraak zorgt niet alleen voor een sterke waardevermindering van de brouwerij De Leeuw. De nieuwbouw, die er zal komen, zal er in ieder geval problematisch zijn inzake het risico dat er opnieuw waterinsijpeling komt in de archiefruimte, een risico goed gekend was bij ons schepencollege toen er beslist werd om de afbraak toe te staan gezien de vroegere waterinsijpeling en de miserie die dit met zich meebracht.


Oud Gemeentehuis Zedelgem (foto: Inventaris Onroerend Erfgoed, ©Vlaamse Gemeenschap)
Villa Stuivenberghe, Heidelbergstraat 2, Loppem (foto: Inventaris Onroerend Erfgoed, ©Vlaamse Gemeenschap)
Huis Vandewalle, Eernegemsestraat 10, Aartrijke  (foto: Inventaris Onroerend Erfgoed, ©Vlaamse Gemeenschap)

1 opmerking:

  1. Klopt.
    Al is het natuurlijk Vlaanderen en zijn NV-A minister die wel inventarissen opmaakt, en vaststelt, maar dan de handen v het door hen waardevol geachte erfgoed aftrekt en het overlaat aan het lokale niveau. Waar de expertise ontbreekt, en de druk natuurlijk veel hoger ligt.
    Vlaanderen liet zijn gebouwd erfgoed los, misschien vanuit een nobel, maar vooral pragmatisch idee (goedkoper). Zie ook de ioed's: 80.000 euro en in ruil hebben we zelf geen werk meer. En dan naïef geloven dat wie een ioed aanvraagt of onroerend erfgoed gemeente wil worden echt begaan is... Papier is zo ... buigbaar

    BeantwoordenVerwijderen