maandag 7 november 2011

De Dexia-redding – wat kost dat voor een Zedelgems gezin ?

Zedelgem bezat vroeger, via de Gemeentelijke Holding, voor bijna 850.000 euro Dexia-aandelen met mooie dividenden. Jaarlijks ruim 100.000 euro, schat ik. Bij de opgedrongen kapitaalsverhoging van 2009, kocht Zedelgem 30.967 nieuwe aandelen aan 8,26 €/aandeel of 11 € per inwoner. Zowat alle gemeenten deden mee, veelal in dezelfde mate. De Vlaamse uitschieters die voor meer dan 40 € per inwoners intekenden, waren Blankenberge (80 €), Oostende (54 €), Knokke-Heist (43 €) en Antwerpen (42 €)1.

Op de nieuwe aandelen werd 13% beloofd, ongelooflijk veel maar de vroegere rendementen waren ook heel hoog geweest. Uiteindelijk was er 7% op de nieuwe aandelen, nog minder op de oude, voor Zedelgem was dit in totaal 31.079 € in 2010, veel minder dan vroeger. Met de vereffening van de Gemeentelijke Holding zijn de aandelen in rook opgegaan maar er zal iets gerecupereerd worden via de Vlaamse Gemeenschap (zodat het indirect toch door de Vlamingen betaald wordt). Adieu 1,1 miljoen € Dexia-aandelen, adieu rendementen, maar wel behoud van de rentelasten voor de leningen nu bij Dexia Bank België.

Klacht indienen bij de rechtbank, suggereerde Vlaams Belang. Ook al winnen we het proces, dan zal er toch geen schadevergoeding kunnen uitbetaald worden, repliceerde de schepen. Toen kwam een uitgebreide tussenkomst van sp.a-er Boffel. Het lange epistel samenvattend ging het over onverantwoorde speculatie met gemeentegeld en dus schuldig verzuim vanwege de gemeente en zakkenvullerij via de zitpenningen. Hij werd hierin deels gevolgd door Groen!. Raadslid Feys merkte terecht op dat vooraf steeds het advies gevraagd werd van de gemeente-ontvanger en dus iemand die vertrouwd is met deze moeilijke materie. Vooral de cynische opmerkingen vanuit sp.a-hoek hadden een hoog vaudeville gehalte : de grootste verliezers zijn voornamelijk steden met een socialistisch bestuur, die vroeger al veel Dexia-aandelen hadden en er meer dan gemiddeld bij kochten. Meer nog Jean Vandecasteele, de Oostendse sp.a-burgemeester was de enige West-Vlaamse bestuurder in de Gemeentelijke Holding. Ook Knokke-Heist met Lippens (broer van ...) als burgemeester is een grote verliezer. Je mag niet verwachten dat onze Zedelgemse raadsleden de risico's van zo'n kapitaalsverhoging beter kunnen inschatten.

De verliezen die we met zijn allen zullen moeten dragen, zijn enorm. De vereffening van de Gemeentelijke Holding bv. kost de Vlaamse regering, die door de federale onder druk gezet werd om deel te nemen aan het reddingsplan van Dexia, 265 miljoen euro of voor ieder Vlaams gezin ruim 100 euro. Zo komt o.m. de kindpremie voorzien voor volgend jaar in het gedrang. Dan hebben we het nog over de andere verliezen door het debacle van Dexia waarvan vandaag het aandeel nog minder dan een halve euro noteert en waarbij de federale regering nog voor een veel kapitaal borg staat.

We kunnen stellen dat de totale kost voor de Dexia-reddingsoperatie en de gevolgen ervan per gezin honderden euro of meer bedraagt. Daarom is het nodig dat men alle mogelijkheden gebruikt om te onderzoeken en te vinden wat er juist gebeurd is en wie hiervoor verantwoordelijkheid draagt. Het is een schande dat de traditionele partijen van ons land (inmiddels met uitzondering van sp.a maar hierin niet gevolgd door de PS) weigeren om een onderzoekscommissie in te stellen. Blijkbaar is het bestelen van gewone burgers door toppolitici geen misdaad of misdrijf meer.
1Cijfers van VVGS over de kapitaalverhoging Gemeentelijke Holding 2009 gepubliceerd in Het Nieuwsblad

2 opmerkingen:

  1. Uit een reconstructie van de ondergang van de groep Dexia door "De Tijd", blijkt dat er ook al een "redding" gebeurd is op 23/09/2011 o.a. door de Belgische Nationale Bank. Hierover heeft men dus gezwegen (m.a.w. de burger weer een bedot). Een reden te meer om een onderzoek in te stellen

    zie: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Dexia_groep_in_september_al_eens_gered.9133834-3095.art

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hebt u geldleningen nodig?

    U bent vooral op zoek naar een groot bedrag om uw bedrijf te laten opleven of u bent op zoek naar een lening om uw woning te verwerven. We kunnen u deze lening verstrekken voor al uw verzoeken. Neem dan per e-mail contact met mij op:

    E-mail: info@creditfinance-bank.com
    WhatsApp-nummer: +33784505888
    Website: www.creditfinance-bank.com

    BeantwoordenVerwijderen